Autobedrijven die certificaten op het gebied van duurzaamheid uitgereikt krijgen wordt ondertussen als redelijk normaal gezien, in de auto aftermarket branche komt het minder vaak voor. Sales director Johan van der Hoeven van LKQ Fource mocht als eerste het duurzaamheidscertificaat voor aftermarket leveranciers in ontvangst nemen.
Met Amerikaanse eigenaren, is duurzaamheid voor LKQ Fource een grondbeginsel, sustainability staat hoog in het vaandel bij de organisatie. Onder andere de bouw van het nieuwe distributiecentrum in Berkel en Rodenrijs laat dat zien. Het 50.000 m2 grote gebouw kreeg de BREEAM Excellent kwalificatie, dat staat voor excellente duurzaamheid.
“Wij vinden dat duurzaamheid verder gaat dan alleen de bedrijfspanden. Bijvoorbeeld, de zorg voor de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, een veilige werkomgeving, een efficiënte logistiek, transparantie en een bijdrage aan de samenleving horen hier ook bij”, vertelt Johan van der Hoeven.
“Wij nemen deel aan het GroenGedaan! certificatieprogramma van de stichting Duurzaam Repareren. Hun programma is specifiek toegesneden op onze core business en het is nu eenmaal zo dat een objectieve externe blik, ons ook inzichten biedt, waar wij de bedrijfsvoering verder kunnen verbeteren en bestendiger maken”.
Een andere overweging om de duurzame bedrijfsvoering onder certificatie te brengen is de signaalwerking naar de autobedrijven. “Wij geloven er oprecht in dat er alleen toekomst is voor duurzame bedrijven. Maar wij moeten dan de wedervraag, hoe duurzaam zijn jullie zelf, wel goed kunnen beantwoorden. Onze duurzaamheid is aangetoond en wordt met jaarlijkse audits bewaakt”, aldus van der Hoeven.
Stichting Duurzaam Repareren hoopt dat meer leveranciers en grossiers zullen gaan deelnemen aan het duurzaamheidsprogramma, dat zij speciaal voor deze bedrijven heeft opgezet. “Als de pandemie ons één ding heeft geleerd, dan is het dat ieder mens en ieder bedrijf actief zal moeten bijdragen aan de veiligheid, de gezondheid en de duurzaamheid. De after-sales bedrijven hebben wellicht niet de grootste impact, maar kunnen wel een belangrijke voortrekkersrol vervullen bij de verduurzaming van de automotive”: zegt Harry Filon, bestuursvoorzitter van stichting Duurzaam Repareren.